מי מאיתנו לא אוהב להתפנק עם גלידה טעימה ביום חם? הגלידה היא אחת ההמצאות הקולינריות האהובות והמענגות ביותר, והיא מגיעה במגוון רחב של סוגים, טעמים, מרקמים וצבעים. בעולם קיימים אין-ספור סוגי גלידות – מהמסורתיות ועד החדשניות, מהחלביות ועד הטבעוניות, מהמתוקות ועד אלו המותאמות למגבלות תזונתיות שונות. בואו נגלה את עולם הגלידות, נכיר את הסוגים השונים, נלמד איך הם מיוצרים ונחשוף את הטעמים האהובים ביותר. אז קחו לכם כפית – ובואו נתחיל.
גלידות חלביות
גלידות חלביות הן אולי הסוג המוכר והפופולרי ביותר של גלידה. הבסיס שלהן הוא תערובת של חלב, שמנת, סוכר ותוספות בטעמים שונים. הגלידות החלביות מתאפיינות במרקם עשיר, בקרמי וחלק, והן מכילות בדרך כלל אחוז שומן גבוה יחסית, מה שמעניק להן את המרקם המיוחד והטעם העשיר.
גלידת שמנת
גלידת שמנת, או בשמה האיטלקי “ג’לאטו”, היא אחת מסוגי הגלידה האיכותיים ביותר. בניגוד לגלידה רגילה, ג’לאטו מכיל פחות שומן אך יותר חלב וסוכר. התוצאה היא גלידה סמיכה וקרמית במיוחד, עם טעם עשיר ומרקם רך וקטיפתי. תהליך ההכנה של ג’לאטו איטי יותר מזה של גלידה תעשייתית רגילה, ולכן מוחדר לתוכה פחות אוויר. זה מה שמקנה לגלידה מרקם צפוף יותר ותחושת טעם אינטנסיבית ומרוכזת.
מותג הגלידה הידוע בן אנד ג’ריס הוא דוגמה מצוינת לגלידת שמנת איכותית, המפורסמת בזכות המרקם העשיר והתוספות הנדיבות שהפכו אותה לאחת הגלידות האהובות בעולם.
גלידות פרווה
גלידות פרווה הן אלטרנטיבה נהדרת לאנשים שאינם צורכים מוצרי חלב, בין אם מסיבות כשרות, אלרגיות, טבעונות או העדפה אישית. במקום חלב ושמנת, גלידות פרווה מבוססות על רכיבים צמחיים כמו חלב סויה, חלב שקדים, חלב קוקוס ועוד.
סורבה
הסורבה הוא אחד מסוגי הגלידה הפרווה הוותיקים והמוכרים ביותר. בניגוד לגלידות אחרות, הסורבה אינו מכיל חלב או שמנת כלל, והוא מבוסס בעיקר על פירות, מים וסוכר. התוצאה היא קינוח קליל, רענן ועשיר בטעמי פירות טבעיים. הסורבה נפוץ במיוחד בטעמי פירות חמוצים-מתוקים כמו פטל, לימון, מנגו וקיווי, אך קיימים גם סורבה בטעמי שוקולד, תה ירוק ואפילו יין!
לסורבה מרקם גבישי וקליל יותר מגלידה רגילה, והוא אפשרות מעולה לקינוח קל בסיום ארוחה כבדה או כפינוק מרענן ביום חם במיוחד.
גלידות ללא סוכר
בעידן המודעות הגוברת לבריאות ולתזונה נכונה, גלידות ללא סוכר הפכו לאופציה פופולרית לרבים. גלידות ללא סוכר מיועדות בעיקר לאנשים הסובלים מסוכרת, אך גם לאלו המעוניינים להפחית את צריכת הסוכר שלהם מסיבות בריאותיות אחרות.
במקום סוכר רגיל, יצרני הגלידות משתמשים בתחליף סוכר כמו סטיביה, סוכרלוז, אריתריטול או קסיליטול. האתגר הגדול בייצור גלידות ללא סוכר הוא להשיג את אותו מרקם וטעם של גלידה רגילה, שכן הסוכר לא רק ממתיק אלא גם משפיע על המרקם והמבנה של הגלידה. עם זאת, הטכנולוגיה המתקדמת היום מאפשרת ייצור גלידות ללא סוכר טעימות ואיכותיות שקשה להבדיל בינן לבין גלידות רגילות.
גלידות ללא לקטוז
לאנשים הסובלים מאי-סבילות ללקטוז, צריכת מוצרי חלב עלולה לגרום לאי נוחות ולבעיות עיכול. בשבילם, גלידות ללא לקטוז הן פתרון מצוין שמאפשר ליהנות מטעם הגלידה החלבית בלי הסבל הנלווה.
גלידות אלו מיוצרות מחלב שעבר תהליך מיוחד להסרת הלקטוז, או מתחליפי חלב ללא לקטוז. חשוב לציין שגלידות פרווה טבעוניות הן באופן אוטומטי גם ללא לקטוז, כיוון שהן אינן מכילות חלב בעלי חיים כלל.
רבים מדווחים שקשה להבדיל בין גלידות ללא לקטוז איכותיות לבין גלידות רגילות, והיום יש מבחר רחב של טעמים המאפשר לכל אחד למצוא את הגלידה המושלמת בשבילו.
סוגי גלידות לפי טעמים
טעמים קלאסיים
הטעמים הקלאסיים הם לב ליבו של כל מקפיא: וניל, שוקולד ותות ממשיכים לככב כשלישייה אהובה שנשארת רלוונטית בכל עונה.
גלידת וניל איכותית עם גרגרי וניל אמיתיים אינה רק בסיס, היא חוויה בפני עצמה. הטעם הנקי והמעודן שלה משתלב נהדר עם כוס אספרסו קצר, שוקולד מריר איכותי או קינוחים ביתיים כמו עוגת שוקולד חמה או טארט פירות.
למחפשים פתרון שמתאים לכולם – גלידות משפחתיות בטעמים קלאסיים הן הבחירה המושלמת. הן מתאימות לאירוח, לארוחה משפחתית או פשוט לערב של פינוק ומציעות טעמים שפונים ללב של כל אחד.
טעמים מיוחדים
מעבר לטעמים הקלאסיים, עולם הגלידה התרחב מאוד בשנים האחרונות, ויצרנים מציעים היום מגוון עצום של טעמים מיוחדים ויצירתיים. החל מגלידת בצק עוגיות, דרך גלידת ממתקים שונים (כמו סניקרס או פררו רושה) ועד גלידות בטעמים אקזוטיים כמו מאצ’ה (תה ירוק יפני), לבנדר, או אפילו וסאבי.
אחד הטעמים המיוחדים שזוכה לאהדה רבה בשנים האחרונות הוא גלידת מלח ים וקרמל, המשלבת את המתיקות של הקרמל עם נגיעות מלוחות קלות היוצרות איזון טעמים מושלם.
גם גלידה רוסית הפכה לפופולרית בישראל בשנים האחרונות, עם הטעמים הייחודיים שלה והמרקם השונה מעט מהגלידות המערביות המוכרות. הגלידה הרוסית מתאפיינת לעיתים במרקם קצת יותר סמיך ובטעמים מיוחדים כמו דובדבן חמוץ, שוקולד לבן עם אוכמניות או וניל עם עוגיות רוסיות מסורתיות.
הטעמים הפופולריים ביותר לגלידה בישראל
ישראל היא מדינה חמה ברוב חודשי השנה, ולכן לא מפתיע שהישראלים אוהבים מאוד גלידה. הטעמים הפופולריים ביותר בישראל הם:
- וניל -ממשיך להוביל את הרשימה, אולי בזכות הוורסטיליות שלו והיכולת לשלב אותו עם תוספות רבות.
- שוקולד – טעם אהוב במיוחד בקרב ילדים, אך גם מבוגרים נהנים מגלידת שוקולד איכותית.
- פיסטוק– טעם שזוכה לאהדה רבה בישראל, יותר מאשר במדינות אחרות בעולם.
- קפה -הישראלים ידועים באהבתם לקפה, וזה מתבטא גם בהעדפות הגלידה.
- עוגיות – בין אם זה עוגיות אוראו, עוגיות שוקולד צ’יפס או כל עוגייה אחרת, הטקסטורה והטעם משתלבים נהדר בגלידה.
מעניין לציין שבקיץ הישראלי הלוהט, רבים מכינים בבית משקאות קרים עם אבקה להכנת אייס קפה ומוסיפים כדור גלידה פשוט כי… למה לא? זוהי דרך נהדרת לשלב את האהבה לקפה ולגלידה יחד!
לסיכום
גלידה היא הרבה יותר מסתם קינוח קר. היא חוויה קולינרית שמשתנה ומתפתחת עם הזמן, משקפת תרבויות שונות, ומעל הכול מביאה שמחה ונחמה לאנשים בכל הגילאים ומכל רחבי העולם. בין אם אתם אוהבים את הגלידה הקלאסית בגביע או בכוס, מעדיפים גלידה ברמת פרימיום עם תוספות אקזוטיות, או זקוקים לגלידה ללא סוכר או ללא לקטוז, היום יש אפשרויות רבות ומגוונות שמתאימות לכל טעם ולכל צורך. הגלידה אולי נגמרת מהר, אבל החיוך שהיא משאירה נשאר הרבה אחרי. אז תפתחו את המקפיא, תזמינו את מי שאתם אוהבים ותתחילו לחגוג.