קרם טרטר הוא מרכיב חשוב בתחום האפייה, ורוב הסיכויים שתמצאו אותו בלא מעט מתכונים. כדי שתבינו במה מדובר ואיך משתמשים בו בהכנת קינוחים שונים, ריכזנו לכם כאן את כל המידע שאתם צריכים לדעת – ממה הוא עשוי ולמה הוא משמש, אילו יתרונות בריאותיים יש לו וגם אילו חלופות יכולות להיות שימושיות במקרה של חוסר או רצון להשתמש במצרך דומה.
מהו קרם טרטר?
קרם טרטר (או חומצה טרטרית) הוא תוצר לוואי של ייצור יין. הוא נוצר כשאריות גבישיות בחלק הפנימי של חביות היין במהלך התסיסה של הענבים. התרכובת החומצית הזו נטחנת לאבקה דקה ונמצאת בשימוש נרחב בבישול ובאפייה. מטרתו העיקרית של קרם טרטר היא לשמש כמייצב, למנוע היווצרות של גבישי סוכר ולעזור למרכיבים כמו חלבוני ביצה להשיג מרקם אוורירי יותר כשטורפים אותם. בדרך כלל משתמשים בו בהכנת מרנגים, עוגיות וציפויים כדי לשמור על המרקם הרצוי. בין שאתם לומדים איך להכין קצפת או עובדים על קישוט קאפקייקס, קרם טרטר הוא מצרך חשוב ושימושי שישדרג את הקינוח הסופי.
קרם טרטר באפייה
קרם טרטר הוא לא רק מייצב וחומר התפחה – הוא גם משפר את המרקם והמראה של מאפים. במתכונים שונים של עוגות, שילוב של קרם טרטר ייצור מרקם אוורירי ורך, כי הוא מסייע לייצב את חלבוני הביצה המוקצפים ולמנוע ערבוב יתר, והעוגה המתקבלת היא קלילה ואוורירית.
קרם טרטר הוא מצרך חשוב ביצירת גימורים חלקים ומבריקים עבור ממתקים וקינוחים שונים. כשמשתמשים בו בציפוי, בזיגוג ובהכנת קישוטים לעוגות, הוא עוזר למנוע היווצרות של גבישי סוכר, והתוצאה היא מרקם קטיפתי בכל קינוח. בעזרת קרם טרטר אפשר לייצר זיגוג או ציפוי בעל מרקם חלק ועקבי, לכיסוי מלוטש ואסתטי של מה שאתם מכינים.
אפשר להשתמש בקרם טרטר גם במתכונים לסירופים מתוקים ולרטבים. היכולת שלו למנוע התגבשות מבטיחה שכל מה שתכינו יהיה בעל מרקם חלק כמשי, בין שאתם מכינים זיגוג שוקולד מושחת או רוטב קרמל חלק.
היתרונות הבריאותיים של קרם טרטר
קרם טרטר הוא מקור טוב לאשלגן, העוזר לווסת את לחץ הדם ולתמוך בבריאות הכללית של הלב וכלי הדם. אשלגן הוא מינרל חיוני שיש לו תפקיד חשוב בשמירה על איזון הנוזלים בגוף, על תפקוד עצבי תקין ועל התכווצויות השרירים. שילוב של קרם טרטר בקינוחים שאתם מכינים יכול להיות בדיוק התוספת שאתם צריכים למנת האשלגן היומית המומלצת. אצל אנשים מעשנים מאגרי האשלגן נמוכים מהממוצע, וקרם טרטר יכול לעזור לכם לפצות על החוסר בגוף.
קרם טרטר יכול לעזור לגוף להתמודד עם בעיות ומצבים נוספים כמו עצירות, דלקות בדרכי השתן, דלקת פרקים, צרבת ואפילו אקנה. כדי ליהנות מההשפעות של קרם טרטר לא חייב להכניס אותו רק לקינוחים – אפשר להשתמש בחצי כפית או כפית של הקרם, למהול אותם במים ולשתות. כמובן, חשוב להשתמש בו במתינות ולהימנע מצריכה מופרזת, העלולה ליצור חוסר איזון בגוף. תמיד כדאי להתייעץ עם בעלי מקצוע רלוונטיים בתחום הרפואה או התזונה כדי להיות בטוחים שהמזון שאתם מכניסים מועיל לגוף ולא מזיק לו.
חלופות לקרם טרטר
לפעמים עולה הצורך להחליף קרם טרטר במתכון מכל מיני סיבות. למרבה המזל, יש כמה חלופות עם השפעה דומה על המתכון, שאפשר למצוא בהרבה בתים די בקלות:
- מיץ לימון – מיץ לימון הוא אחד התחליפים הנפוצים ביותר לקרם טרטר. החומציות שלו יכולה לספק את אותו אפקט מייצב במתכונים הדורשים חלבוני ביצה טרופים או קצפת. עבור כל חצי כפית קרם טרטר במתכון יש להשתמש בכפית אחת של מיץ לימון
- חומץ לבן – בדומה למיץ לימון, אפשר להשתמש גם בחומץ לבן כתחליף לקרם טרטר במתכונים רבים. הוא מציע פרופיל חומצי דומה ועובד היטב במרנגים ובמוצרי מאפה אחרים
- אבקת אפייה – אם אתם זקוקים לחומר התפחה, אבקת אפייה היא תחליף מצוין כיוון שהיא כבר מכילה קרם טרטר. השתמשו בה ביחס של 1:1 בעת ההחלפה
- יוגורט – במתכונים שבהם נדרש קרם טרטר, יוגורט רגיל יכול להיות גם תחליף יעיל. הקפידו להתאים את תכולת הנוזלים של המתכון בהתאם
כל חלופה עשויה לשנות קצת את הטעם והמרקם של הקינוח או המנה שאתם מכינים, ולכן ייתכן שיהיה צורך בהתאמת המצרכים האחרים לקבלת התוצאה שאתם מצפים לה.
אחסון ושימור
חשוב לאחסן כמו שצריך קרם טרטר בבית כדי לשמור על האפקט שהוא נותן במתכונים השונים. יש לאחסן אותו במקום קריר ויבש, הרחק מאור שמש ישיר, מלחות וממקורות חום. מומלץ לאחסן אותו במכל אטום כדי למנוע ממנו להתגבש ולספוג ריחות לא רצויים.
לקרם טרטר יש חיי מדף ארוכים כאשר מאחסנים אותו כראוי, בדרך כלל כמה שנים אפילו. עם זאת, מומלץ תמיד לבדוק את המרקם והיעילות שלו מדי פעם באמצעות ערבוב כמות קטנה של קרם עם סודה לשתייה ומים. אם התערובת תוססת במהירות, הקרם עדיין שמיש ויעשה את האפקט הרצוי.
לסיכום
קרם טרטר הוא מצרך מעולה לייצוב ולהתפחה של מנות שונות. הוא מרכיב מרכזי בתחום האפייה, אבל יש לו לא מעט חלופות שיכולות לעשות את אותו האפקט. בין שאתם מכינים מרנגים עדינים או מקשטים עוגה מושחתת, קרם טרטר יעשה את העבודה ויספק לכם את המצרכים המושלמים להכין את הקינוחים הכי יפים וטעימים. אצלנו באתר פינוקים תוכלו לקנות מגוון מוצרים להכנת כל קינוח שאתם חושבים עליו – ממוצרים בסיסיים כמו קמח ושוקולד, דרך תוספות מגניבות ושימושיות כמו פודינג וניל ועד לקישוטים שבסיום ההכנה כמו סוכריות, רטבים ופצפוצים.