יוצא לכם לפעמים לאכול חפיסה שלמה של דובוני גומי מבלי לעצור לרגע ולחשוב מה בעצם נכנס לכם לפה. האמת, הרבה אנשים מופתעים כשהם שומעים ממה באמת עשויות סוכריות הגומי הצבעוניות והמתוקות שכולכם אוהבים. בואו נגלה יחד את המדע שמאחורי הממתק הפופולרי הזה.

המרכיבים העיקריים בסוכריות גומי

ג’לטין

המרכיב המרכזי שנותן לסוכריות גומי את המרקם האלסטי והקפיצי שלהן הוא ג’לטין. לא כולם יודעים זאת, אבל ג’לטין הוא חלבון שמופק מבישול ממושך של חלקי גוף של בעלי חיים כמו עור, עצמות וגידים של פרות או דגים.

בתעשיית הממתקים בישראל, רוב הג’לטין מגיע מעצמות דגים כדי לעמוד בכשרות, בשונה מייצור בחו”ל שם משתמשים גם בחלקי בקר או חזיר.

סוכר וסירופ גלוקוז

אחרי הג’לטין, הסוכר הוא המרכיב השני בכמותו. סוכריות גומי מכילות כמויות נכבדות של סוכר רגיל וסירופ גלוקוז. הסוכרים האלה לא רק מעניקים לסוכריות את המתיקות שלהן, וגם תורמים למרקם והמבנה שלהן.

צבעי מאכל וחומרי טעם

הצבעים העזים והטעמים המגוונים שיש לסוכריות גומי מגיעים מתוספת של צבעי מאכל וחומרי טעם. חלקם טבעיים, אבל ברוב המקרים מדובר בתרכובות סינתטיות.

תהליך ייצור סוכריות הגומי

תהליך ייצור סוכריות הגומי מתחיל בהמסת הג’לטין במים חמים, ובמקביל חימום של סוכר וסירופ גלוקוז עד לקבלת תערובת חלקה. לאחר ערבוב שתי התערובות, מתקבלת מסה נוזלית שנמזגת לתבניות בצורות שונות – דובים, נחשים, טבעות ועוד.

לאחר ההתקשות, מוציאים את הסוכריות מהתבניות ולעיתים מצפים אותן בשכבת אבקת סוכר או בשמן דק, שמונעים מהן להידבק זו לזו באריזה. שלב האריזה עצמו חשוב במיוחד: בדיוק כפי שבעולם הקונדיטוריה משתמשים בקופסאות לעוגות כדי לשמור על יציבות, טריות וצורה, כך גם סוכריות גומי נארזות בצורה שמגנה עליהן מפני לחות ופגיעה.

אגב, תהליך היציקה מזכיר מאוד תהליכים המתרחשים גם בייצור קישוטים לעוגה, שבהם יוצרים דמויות וצורות מסוכר המשמשות לעיטור עוגות חגיגיות – רק שהחומרים והמרקמים מותאמים למטרה שונה.

השוואה בין סוכריות גומי לממתקים אחרים

בשונה מסוכריות קשות שעשויות בעיקר מסוכר שהורתח והתקשה, או מוצרים כמו פודינג, סוכריות גומי ייחודיות בשימוש בג’לטין. זה מה שנותן להן את המרקם הקפיצי והאלסטי שלהן.

אלטרנטיבות טבעוניות וחלופות בריאות יותר

לאנשים שלא רוצים לאכול מוצרים מהחי, יש אלטרנטיבות כמו אבקת ג’לי, פקטין (שמופק מפירות) או אגר (שמופק מאצות). החלופות האלה יוצרות מרקם דומה, אם כי לא זהה לחלוטין.

השפעות בריאותיות ושיקולי צריכה

אין מה לעשות – סוכריות גומי הן ממתק עתיר סוכר עם ערך תזונתי נמוך. 100 גרם של סוכריות גומי יכולים להכיל 80-70 גרם סוכר, הרבה יותר מהכמות היומית המומלצת.

שאלות נפוצות על סוכריות גומי

האם בסוכריות גומי יש חזיר?

במדינות רבות בעולם, כן. בישראל, רוב סוכריות הגומי הכשרות מכילות ג’לטין מדגים או ממקור צמחי.

איך מייצרים ג’לטין?

ג’לטין מיוצר על ידי בישול ממושך של עור, עצמות וגידים של בעלי חיים.

האם גומי מתעכל?

כן, למרות האגדה האורבנית, סוכריות גומי כן מתעכלות במערכת העיכול שלנו.

האם יש סוכריות גומי ללא סוכר?

כן, יש בשוק סוכריות גומי ללא סוכר המכילות ממתיקים מלאכותיים או סטיביה.

לסיכום,

סוכריות גומי הן ממתק יותר מורכב ממה שנראה לעין. המרכיבים הפשוטים – ג’לטין, סוכר, צבעי מאכל וחומרי טעם – עוברים תהליך מדויק לייצור הממתק האהוב והקפיצי שכולנו מכירים.

 

ממה עשויות סוכריות גומי