לחם הוא מזון נפוץ ואהוב בכל העולם, ויש לו היסטוריה ארוכה ומעניינת. כל מדינה בעולם מצאה דרך להפוך חיטה ודגנים אחרים למאכל טעים ומשביע שאפשר לשלב עם הכול כמעט. לחם הוא גם סמל לפרנסה, לתרבות ולמסורת בתרבויות רבות בעולם, ויש לו מקום מיוחד בלב ועל השולחן של כל העולם.
היום מדף הלחמים בסופר כולל המון סוגים של לחמים, העשויים מרכיבים שונים, נראים קצת אחרת וגם יש להם טעם שונה. הכנו לכם כאן מדריך שיעורר בכם תיאבון לנסות כמה סוגים שאולי עוד לא הכרתם.
ההיסטוריה של הלחם
לחם בצורתו הפשוטה ביותר הוא מאפה העשוי מקמח וממים. אפשר לראות שהשתמשו בלחם בהמון תרבויות עתיקות, ובמקומות שונים בעולם בני האדם גילו במקביל שטחינת חיטה לקמח וערבוב שלו עם מים יוצרים בצק שאפשר לאפות ולאכול. הכנת לחם היא חלק מההיסטוריה האנושית כבר יותר מ-30,000 שנה, ובמקומות שונים בעולם למדו בשלב מסוים שאפשר להכין לחם טעים שמוסיף טעם וערכים תזונתיים לכל ארוחה. במצרים העתיקה יש ללחם משמעות תרבותית ודתית. המצרים שכללו את האומנות של הכנת הלחם, ויצרו סוגים שונים השמורים למעמדות גבוהים בחברה ולטקסים דתיים. כמובן, התפתחות התרבויות והמדינות בעולם וההתרחבות של הסחר העולמי עזרו למאפה הזה להגיע למקומות חדשים, ולייצר מגוון עצום של סוגי לחמים שאנחנו נהנים מהם גם היום.
מהם ההבדלים בין סוגי הלחם השונים?
לכל סוג של לחם יש בסיס משותף של קמח ומים, אבל סוגי הלחמים הקיימים היום שונים זה מזה במרכיבים, בחומרי ההתפחה ובשיטות האפייה שמשתמשים בהם להכנתם. ההבדלים העיקריים בין סוגי לחם שונים הם לרוב בסוג הקמח שמשתמשים בו, בתוספת של חומרי התפחה כמו שמרים או מחמצת, ובתהליך האפייה עצמו. ככה נוצרים הבדלים בין הלחמים בטעם, במרקם וגם בערך התזונתי שלהם.
עכשיו כשאתם יודעים את הבסיס, בואו נדבר בהרחבה על כמה מסוגי הלחמים שאתם רואים בכל פעם שאתם נכנסים לסופר או למאפיות:
לחם שיפון
ללחם שיפון יש טעם ייחודי, מרקם דחוס יחסית ויתרונות בריאותיים רבים. המקור של הלחם הזה הוא בצפון אירופה ובמזרחה כיוון ששם מגדלים דגן שיפון בקלות ובשטח נרחב. הדגן הזה נותן ללחם טעם עשיר, ולעומת קמח חיטה יש בקמח שיפון כמות קטנה יותר של גלוטן, והתוצאה היא מרקם דחוס יותר שכיף לאכול. בלחם שיפון יש לרוב גם מחמצת כחומר התפחה, המשפרת עוד יותר את הטעם שלו וגורמת לו להתעכל מהר יותר בגוף.
אחד המאפיינים הבולטים של לחם שיפון הוא טעם עשיר, המשתלב היטב עם תוספות מלוחות כמו סלמון מעושן או גבינות שמנת. לחם שיפון הוא גם בחירה מצוינת לכריכים ולטוסטים, כי הוא מחזיק כמו שצריך מילויים נוזליים מבלי לספוג אותם יותר מדי ולאבד מהמרקם שלו. לחם שיפון עשיר יותר בסיבים המסייעים לעיכול ולהשגת תחושת שובע, והוא בחירה מצוינת עבור אנשים המעוניינים לשמור על המשקל. ללחם שיפון יש גם אינדקס גליקמי נמוך יותר בהשוואה ללחם לבן, כלומר הוא גורם לעלייה איטית ויציבה יותר ברמות הסוכר בדם, והוא מתאים לאנשים עם סוכרת או לאנשים העוקבים אחר רמות הסוכר בדם שלהם. בלחם שיפון יש מגוון ויטמינים ומינרלים כמו ברזל, מגנזיום וויטמינים מקבוצת B, החשובים לבריאות הכללית.
לחם מחמצת
לחם מחמצת הוא סוג לחם נוסף עם היסטוריה עשירה וטעם ייחודי. בלחם רגיל מסתמכים על שמרים להתפחה, אבל לחם מחמצת מיוצר בתהליך תסיסה טבעי המשתמש בשמרי בר ובחיידקים הנמצאים בסביבה. תהליך התסיסה הזה מעניק ללחם המחמצת את טעמו החמצמץ, וגם משפר את הערך התזונתי שלו והופך אותו לקל יותר לעיכול. הטעם של לחם מחמצת מגיע מהחומצה הלקטית שהחיידקים מייצרים במהלך התסיסה.
ללחם מחמצת יש כמה יתרונות בריאותיים. תהליך התסיסה מפרק גלוטן וחומצה פיטית, מה שהופך את הלחם לקל יותר לעיכול ומפחית את הסיכון לבעיות במערכת העיכול אצל אנשים עם רגישות או אי סבילות לגלוטן. ללחם מחמצת יש גם אינדקס גליקמי נמוך יותר בהשוואה ללחם לבן, וגם הוא יכול להתאים לחולי סוכרת. החיידקים הפרוביוטיים הנמצאים בלחם יכולים לשפר את תפקוד מערכת העיכול ומערכת החיסון ולהפחית דלקת.
לחם לבן
לחם לבן הוא אחד מסוגי הלחם הנפוצים ביותר ברחבי העולם. הוא עשוי מקמח חיטה מזוקק, ויש לו צבע בהיר, טעם די ניטרלי ומרקם אוורירי. הוא סוג הלחם הנפוץ והמתאים ביותר להכנת כריכים, טוסטים ומנות אחרות. לחם לבן אומנם חסר טעם חזק משל עצמו ואין לו יתרונות תזונתיים לעומת סוגים אחרים של לחם, אבל הוא נגיש מאוד ויכול להיות בסיס מעולה לכל מיני סוגים של מנות ומאכלים.
אפילו שהוא אחד מהסוגים הנפוצים והנגישים ביותר, הלחם הלבן קיבל ביקורת בשנים האחרונות בגלל שיש לו ערך תזונתי נמוך יחסית. בתהליך הזיקוק של החיטה היא מאבדת סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, וזה אומר שלחם לבן הוא דל בחומרים מזינים חשובים בהשוואה לסוגים אחרים כמו לחם מדגנים מלאים, והוא משביע ומזין פחות. לאחרונה יש בתחום האפייה כמה סוגים של לחם לבן שיש בהם תוספת ויטמינים ומינרלים כדי לשפר את הערך התזונתי שלהם, ויש מאפיות מקומיות המשתמשים בשיטות שונות ובמרכיבים איכותיים כדי לייצר לחם לבן עם טעם ומרקם עשירים יותר.
לחם שחור
לחם שחור הוא המקבילה של לחם לבן, רק שהצבע שלו הוא חום כהה. הלחם הזה בדרך כלל עשוי מקמח חיטה כהה (לפעמים בעקבות הוספה מלאכותית של צבע, למשל באמצעות קרמל או מולסה) ולפעמים מסוגים אחרים של קמח. לחם שחור נחשב בדרך כלל בריא יותר מבחינת תכולה של חומרים מזינים, אבל חשוב לדעת שמבחינת הערך הקלורי הוא ולחם לבן כמעט אותו דבר.
לחם כוסמין
לחם כוסמין הוא בעל טעם ייחודי וערך תזונתי טוב יותר מלחם רגיל מחיטה. כוסמין הוא דגן שעשו בו שימוש רב לאורך ההיסטוריה, ואחד המאפיינים הייחודיים שלו הוא טעם עשיר ואגוזי, המשתלב היטב עם תוספות מתוקות או מלוחות. בדרך כלל קל יותר לעכל לחם כוסמין מלחם חיטה רגיל, וגם יש בו תכולת חלבון גבוהה יחסית ועוד חומרים חשובים כמו ברזל, מגנזיום וויטמינים מקבוצת B. זהו עוד לחם הנמצא ברשימה של אנשים עם סוכרת או למי שמתמודד עם בעיות עיכול שונות, וגם אצל ספורטאים ושומרי משקל.
לחם דגנים
לחם דגנים עשוי מתערובת של דגנים שונים, ויש לו מגוון רחב של טעמים, מרקמים ויתרונות תזונתיים. לעומת לחם רגיל העשוי אך ורק מקמח חיטה, לחם דגנים משלב תערובת של דגנים כמו שיבולת שועל, שעורה, שיפון, דוחן, כוסמין ופשתן, ובתוספת זרעים ואגוזים לעוד קצת מרקם וטעם. כל דגן שמוסיפים ללחם מוסיף ערכים תזונתיים חשובים כמו סיבים, חלבון, ויטמינים ומינרלים. השילוב של טעם עשיר ומורכב עם כל החומרים הטובים שיש בו הופכים אותו לאופציה מבוקשת אצל מי שמקפיד על תפריט תזונה מאוזן ומגוון.
לחם פומפרניקל
לחם פומפרניקל, המגיע אלינו מגרמניה, עשוי משילוב של קמח שיפון, גרגירי שיפון מלאים ומחמצת שאור. יש לו טעם עמוק וארומה מיוחדת, המתפתחים בתהליך האפייה הארוך והאיטי שלו, שיכול להימשך 24 שעות ולפעמים יותר. יש לו צבע כהה שמקורו בקרמול הסוכרים בתהליך האפייה הארוך, ויש לו גם דחיסות גבוהה. יש לו טעם מתקתק קצת אבל הוא מתאים בהחלט לשילוב עם מאכלים מתוקים וגם מלוחים.
לסיכום
יש המון סוגים של לחמים המשתנים בטעם, במרקם ובצבע שלהם, וההיסטוריה מראה שבכל מקום בעולם הוא שימש מצרך בסיסי כבר אלפי שנים. מקווים שעשינו לכם סדר כאן בכל הסוגים, ולכם נשאר עכשיו רק לקנות את הלחם שאתם אוהבים או אפילו להכין אותם בעצמכם בבית עם כלי האפייה הנכונים, ולהכין כריכים, טוסטים או כל מיני מאכלים טעימים אחרים.