כנראה שאין אדם בעולם שלא יודע מה זה שוקולד ורובינו גם די מחבבים אותו, אבל האם אתם מכירים את ההיסטוריה שלו ויודעים מאיפה ואיך הוא הגיע עד אלינו? זה הזמן לצלול למסע מרתק של גילויים, כיבושים ומהפכות שהפכו את השוקולד למה שהוא היום.
השוקולד בתרבויות העתיקות
השוקולד המוכר לנו כיום כממתק אהוב, נתגלה לראשונה בתרבויות עתיקות ברחבי מרכז אמריקה. במשך מאות שנים, פולי הקקאו שימשו את העמים המקומיים כמרכיב חשוב בטקסים דתיים, ברפואה וכמזון שמסמל כוח וחכמה. השוקולד היה חלק בלתי נפרד מהתרבות שלהם, עד שהוא הפך לחלק בלתי נפרד מהעולם כולו ומהתרבות המערבית. איך כל זה קרה? זה הזמן לגלות.
הראשונים שגילו את הקקאו
ככל הנראה, הראשונים לגלות את השוקולד היו האצטקים וזה קרה במאות ה-14 עד ה-16. יש הסבורים כי הראשונים היו דווקא בני המאיה שהחשיבו את השוקולד כמתת האלים. באופן דומה, גם האצטקים תפסו את עצי הקקאו כקדושים, אך השימוש העיקרי שלהם בפולים (וגם של בני המאיה) לא היה להכנת שוקולד, אלא להכנת משקה ייחודי שעליו נדבר ממש עכשיו.
משקה הקקאו של האצטקים
השימוש העיקרי של בני המאיה והאצטקים בקקאו היה להכנת משקה שכונה ״צ׳וקולטל״ שבו השתמשו בטקסים דתיים ולצורך ריפוי של מחלות שונות. את המשקה הכינו מכתישה של הפולים למשחה דקה וערבוב שלהם יחד עם מים ותבלינים שונים כמו צ׳ילי ווניל. אז המשקה אומנם לא הפך למוצר העיקרי בעידן שלנו, אבל השם שלו הוא למעשה מקור השם שוקולד כיום.
הגעת השוקולד לאירופה
השוקולד הגיע לראשונה לאירופה במסעו הרביעי של כריסטופר קולומבוס לאמריקה הדרומית בשנת 1502. ועל אף תרומתו הרבה של קולומבוס לחילופי התרבויות, מי שאחראי על הפצת השוקולד באירופה הוא דווקא אדם אחר בשם הרנן קורטס שנחשב עד ימינו אנו למגלה השוקולד.
הרנן קורטס – מגלה השוקולד
הרנן קורטס היה כובש ספרדי שהגיע להרבה מאוד מקומות שונים ומיוחדים בעולם. בשנת 1519 הגיע קורטס לבירת האצטקים שהייתה איפה שנמצאת היום מקסיקו. קורטס התרשם מאוד מהתרבות האצטקית ומנהגיה והבין את הפוטנציאל הגדול של פולי הקקאו, אותם הביא אתו בחזרה לספרד, מה שהיווה את יריית הפתיחה התרבותית של אחד המאכלים המכורים והאהובים ביותר בעולם כולו עד ימינו אנו.
התפשטות השוקולד באירופה
התפשטות השוקולד באירופה החלה עם פתיחת בית השוקולד הראשון שהציע את המשקה המפורסם של האצטקים ששווק בתחילת הדרך בתור תרופה לבעיות בריאותיות שונות. בתחילת הדרך ממלכת ספרד בחרה לשמור בסוד את הגילוי החדש של הקקאו, אך במאה ה-17 הוא נתגלה על ידי תיירים איטלקיים שהחלו לייבא את הפולים חזרה לארצם. בתחילת המאה הזו הוא גם הגיע לראשונה לצרפת דרך קשרי מלוכה ומתנות שהעניקה ספרד לצרפת. מכאן והלאה, הדרך להתפשטות המונית הייתה מהירה. הקקאו הגיע גם לשאר מדינות אירופה ולבריטניה ומשם עשה את דרכו מהר מאוד להודו ולכל חלקי העולם.
משקה האצולה המתוק
בתחילת הדרך, המשקה המסורתי של האצטקים תפס תאוצה בקרב האצולה הספרדית שהחלה לצרוך אותו בכמויות גדולות ואפילו להוסיף לו סוכר וממתיקים אחרים כדי לשפר את הטעם. מהלך דומה אפשר לראות גם בצרפת לשם הגיע השוקולד כמאתיים שנה אחר כך, וגם שם הכינו משקה. טקס השתייה הפך לרווח ופופולרי מאוד בקרב עשירי צרפת באותם הימים.
המהפכה התעשייתית והשוקולד המוצק
המהפכה התעשייתית במאה ה-18 שינתה את פני העולם, כולל את עולם השוקולד. עם המצאת מנועי הקיטור והמכונות החדשות, הפך ייצור השוקולד למהיר ויעיל יותר, מה שעזר להפוך אותו לנגיש לכלל האוכלוסייה. הודות לחדשנות טכנולוגית, השתפרו הטעמים והמרקם של השוקולד והייצור גדל, מה שהוזיל את המחירים. תקופה זו גם הביאה לפיתוח צורות חדשות של שוקולד, כמו שוקולד קליבו לאפייה, שוקולדים ממולאים ופרלינים שהומצאו בבלגיה ואפילו אבקת קקאו – כל אלו הפכו להיות חלק בלתי נפרד מהשוקולד שאנחנו מכירים היום.
חפיסת השוקולד הראשונה
בשנת 1847, חברת פריי אנד סונס האנגלית ייצרה את חפיסת השוקולד הראשונה שיוצר מקקאו טהור, סוכר וחמאת קקאו, ללא תוספים נוספים. הפיתוח הזה היווה קפיצת מדרגה בתעשיית השוקולד ושינה את הדרך בה ייצרו שוקולד בכך שהפך אותו למוצק ונגיש יותר, מה שהפך אותו לפופולרי מאוד בקרב הקהל הרחב בעולם כולו.
שוקולד החלב ושיפורים נוספים
שוקולד החלב הומצא בשנת 1875 על ידי דניאל פיטר השווייצרי שהוסיף חלב מרוכז לשוקולד מריר, מה שיצר את הטעם הקרמי המוכר לנו עד היום. עם הזמן נוספו לשוקולד שיפורים נוספים ותוספות כמו צבעי מאכל עם שדרוגים בטעמים ומרקמים כמו אגוזים ופירות. המצאת שוקולד החלב הפכה את הקקאו (שכבר אז היה פופולרי למדי) למוצר מאוד בסיסי ואהוב שהגיע מהר מאוד כמעט לכל בית בעולם המערבי.
התפתחות תעשיית השוקולד המודרנית
תעשיית השוקולד המודרנית עברה מהפך בשנות ה-20 וה-30 של המאה העשרים עם התפתחויות טכנולוגיות חדשניות ששיפרו משמעותית את תהליך הייצור. ייצור חפיסות שוקולד הפך לנפוץ מאוד והטעם והמרקם השתפרו משמעותית. בשוק החלו להופיע שלל מוצרי שוקולד כמו שוקולדים ממולאים ופרלינים לצד חומרי גלם כמו מטבעות שוקולד לאפייה שהפכו את השוקולד לא רק לממתק, אלא גם למרכיב מרכיב במטבח ובעולם הקונדיטוריה. כיום, תעשיית השוקולד הפכה לאחת התעשיות הגדולות והחשובות ביותר בעולם.
עלייתן של חברות השוקולד הגדולות
בשנות ה-50 וה-60 של המאה העשרים, חברות שוקולד גדולות כמו נסטלה, פררו והרשי החלו לשלוט בשוק העולמי. הן פיתחו מוצרים חדשניים שהפכו לחלק בלתי נפרד מהתרבות הפופולרית, וביניהם כמה ממתקים נוסטלגיים ששומרים על פופולריות עד היום. השוקולד הפך ממזון יוקרה למוצר צריכה המוני, והמותגים הגדולים מיהרו לנצל את ההפצה הרחבה של הממתקים השוקולדיים בכל מקום. גם כאן בישראל התפתחה תעשייה מכובדת למדי עם חברות גדולות ומוכרות שכולנו מכירים.
לסיכום
מהמאיה והאצטקים ועד לעידן המודרני, השוקולד עבר שינויים רבים והפך לחלק בלתי נפרד מהתרבות העולמית. ההתפשטות שלו בעולם, התפתחות טכנולוגית והשיפורים בטעמים אפשרו לו להפוך ממוצר יוקרתי למאכל פופולרי ונגיש. כיום, תעשיית השוקולד היא אחת הגדולות והאהובות ביותר בעולם, כזו שמגלגלת מיליארדים מדי שנה. ואם גם אתם חובבי שוקולד ומעריכים את המתיקות האהובה, כאן באתר תמצאו את כל חומרי הגלם הטובים ביותר לקינוחים מפנקים וטעימים.