הוא מתוק, הוא צבעוני ויש לו מרקם רוטט ומיוחד – ג’לי הוא רכיב חשוב בקינוחים רבים וגם במאכלים לא מתוקים אחרים. כאן תוכלו לקרוא את כל המידע שרציתם לדעת על ג’לי, כמו מקור השם שלו, איך מכינים אותו ואיזה סוג של ג’לי לטבעונים תוכלו להשיג בשוק. בואו נתחיל.

מהו ג’לי?

ג’לי (או מקפא) הוא מאכל מתוק במרקם ג’ל שבדרך כלל יש לו טעמי פירות שונים. לעומת ריבות, בג’לי אין מוצקי פירות או זרעים של פירות, וזה אומר שיש לו צבע שקוף יחסית. המתכון של ג’לי הוא פשוט יחסית – מיצי פירות שונים, סוכר וג’לטין או פקטין הנותנים לו את המרקם הייחודי שלו, והוא אינו מצריך שימוש בכלי מטבח כמו תנור או מיקסר, מה שהופך אותו לקינוח שהוא קל ומהיר להכנה. יש קינוחים רבים וממתקים המשתמשים בג’לי או מבוססים עליו, למשל סוכריות גומי, פשטידות שונות, מגוון קינוחים ונשנושים שאפשר למצוא על שולחן מתוקים מעוצב וגם קוקטיילים.

פירוש השם ג’לי

יש הטוענים שהמקור של המילה ג’לי מגיע מהמילה הלטינית Gelare, שמשמעותה “להקפיא”. המילה הזו מופיעה גם בצרפתית ישנה בצורה אחרת, Gelee, שמשמעותה היא “קפוא” או “ריבה”. שימו לב שאם תבקשו בארצות הברית ג’לי אתם כנראה תקבלו ריבה, ותצטרכו להשתמש במילה Gelatin כדי לקבל את הקינוח הרוטט.

סוגי ג’לי

ג’לי מגיע במגוון טעמים פשוטים כמו תות וענבים וגם באפשרויות אקזוטיות יותר כמו מנגו או פסיפלורה. כמו כן, בעולם הבישול יש כמה רכיבים שהם דומים לג’לי אבל מסווגים קצת אחרת בגלל התכונות שלהם:

  • ג’לי “אמיתי” – עשוי ממיצי פירות ופקטין או ג’לטין
  • ריבה – מאכל בעל מרקם סמיך יותר שקל למרוח, ולצד מיצי הפירות והחומר המייצב יש בו גם חלקי פירות וזרעים
  • מרמלדה – ריבה המכילה גם קליפות של הפרי. בדרך כלל מכינים מרמלדות מפירות הדר שונים
  • חמאת פירות – ממרח ממותק העשוי מפירות שבושלו עד למרקם חמאתי

תחליפי ג’לי וג’לי לטבעונים

מתכונים להכנת ג’לי מסתמכים על ג’לטין, שהוא חלבון המופק מקולגן מן החי, אבל בשנים האחרונות נכנסו לשוק המון חלופות טבעוניות וכשרות. אחד התחליפים המצוינים לג’לטין הוא אגר, המופק מאצות ים, והוא מספק מרקם דומה לג’לי רגיל בלי שימוש במוצרים מן החי. גם פקטין הוא חומר המופק מן הצומח, בעיקר מדפנות תאי הצמחים של פירות הדר ופירות יער, והוא נעשה חומר מייצב נפוץ יותר מג’לטין בארץ.

איך מכינים ג’לי?

תהליך הכנת הג’לי פשוט יחסית, ודורש רק כמה מרכיבים פשוטים. שופכים לקערה אבקת ג’לי, מוסיפים לה מים רותחים ומערבבים עד שכל האבקה נמסה לתוך המים. מוסיפים סוכר וממשיכים לערבב, ואפשר בשלב הזה להוסיף גם כמה טיפות של צבע מאכל טבעי ותמציות טעם לחיזוק. מוסיפים מיצי פירות בטעמים האהובים עליכם וממשיכים לערבב עד לקבלת תערובת אחידה בקערה. מוזגים את הג’לי הנוזלי לתוך תבניות ייעודיות להכנת ג’לי ומכניסים את התבנית למקרר למשך כמה שעות. לאחר שהג’לי התקשה לחלוטין אפשר להוציא אותו מהתבנית וליהנות מהטעם המתוק והנפלא שלו.

טעמי ג’לי מפתיעים

בעולם הג’לי יש המון טעמים קלאסיים שכולם אוהבים – תות, דובדבנים, ענבים, תפוזים ועוד. אבל יש גם לא מעט טעמים של ג’לי שאולי יפתיעו אתכם, למשל ג’לי בטעם יין, ג’לי בטעם תה ירוק או אפילו ג’לי בטעם עגל (מישהו אמר רגל קרושה?). תהליך ההכנה של ג’לי הוא די פשוט ואתם יכולים להוסיף אליו כל מיני תבלינים, עשבי תיבול ומיצים שיהיו הבסיס לטעם שלו, ככה שאתם יכולים להתפרע עם הדמיון שלכם כדי ליצור טעמים מיוחדים שלא נמכרים בסופר.

לסיכום

ג’לי הוא קינוח מתוק שקל להכין ממיצי פירות וחומר מייצב כמו פקטין או ג’לטין, ואתם יכולים לקבוע בעצמכם מה יהיה הטעם שלו בהכנה ביתית באמצעות הוספה של מיצים שונים, תבלינים שאתם אוהבים וגם עשבי תיבול שונים. בין שאוכלים אותו כקינוח בפני עצמו, משלבים אותו עם קינוחים אחרים או משלבים אותו במתכונים מורכבים, לג’לי יש מקום חשוב בעולם הבישול והאפייה והוא מספק מרקם מיוחד וטעם בלתי נשכח.

הכל על ג'לי